|
A Question of Trust
1.Why was it not difficult for Horace to open the safe?
|
|
ANS: It was not difficult for
Horace to open the safe because he was a perfect and experienced locksmith.
He had collected all the information about the safe before entering the
house.
|
|
2.What advice did the lady give Horace regarding his hay
fever? Was she really interested in his health?
|
|
ANS: The lady advised Horace
that he could find a cure to the hay fever by trying to find which plant gave
the disease. She was not interested in his disease or its cure, but she was
rather making fun of him.
|
|
3.Why did Horace Danby feel sure of his success in that
year’s robbery?
|
|
ANS: Horace Danby felt sure
of his success in that year’s robbery too, because he had planned his work
carefully. He studied every detail of the house. He had chosen an appropriate
place and time for the robbery.
|
|
4.What does the writer tell us about Horace Danby’s life?
|
|
ANS: Horace Danby was not a
typical thief. He used to rob every year enough money to last for twelve
months to buy books which he loved to read. He is described as a good and
respectable person but not completely honest because he could not curb his
habit of stealing a safe every year.
|
|
5.Why did Horace rob every year? Was he a typical thief? If
so, why? In what way could Horace’s arrest have helped the lady?
|
|
ANS: He robbed every year
enough money to last for twelve months to buy books which he loved to read.
No, he was not a typical thief because he used to steal only to buy
interesting books.
|
|
6.Did the young lady expect Horace to be caught after the
theft?
|
|
ANS: Yes, the young lady knew
that Horace would be caught. As he forgot to put on his gloves. Naturally his
finger prints would lead the police towards him. Horace’s arrest would not
let anyone think that she was the thief. So she was to be benefitted by his
arrest.
|
|
7.Was Horace a typical thief? Why/Why not?
|
|
ANS: No, Horace was not a
typical thief. He robbed only once in a year to have enough money to last for
twelve months. He was fond of expensive books which he used to buy from the
stolen money. Otherwise, he was considered as an honest and respectable
person.
|
|
8.How did Horace know about the safe behind the painting?
|
|
ANS: A magazine article had
described this house giving a plan of all the rooms and a picture of this
room. Even the fact that the safe was hidden behind a picture was given
there.
|
|
9. Horace was a thief who planned his work carefully. He was
in a way a sucesssful thief. Should we call him a successful thief and
appreciate his work? Why/Why not?
|
|
ANS: Horace Danby was a good,
honest citizen of about 50 years. He planned his work carefully. He was a
meticulous planner. He used to observe and supervise the house to be burgled.
He never acted in haste. He studied the map and other minute details of the
house at Shotover Grange. He had the details of electric wiring, dogs and
servants of the house. He knew when it was the right time to strike. He did
his work so well that there was no cause of his arrest. No doubt he was a
successful thief but his act of theft can not be appreciated. Stealing is a
vice which can not be appreciated. To fulfil our needs we should not resort
to theft.
|
|
10. Do you think Horace Danby was unfairly punished or that he
deserved what he got? Do you agree that honesty in wrong acts is not
desirable?
|
|
ANS:The story, ‘A Question
of Trust’ is a story of distrust. The lady in the red is the real culprit.
She was a very clever lady and was successful in befooling Horace. She made
him believe that she was the mistress of the house and told him a story with
conviction. Horace had taken off his gloves, because he thought that the wife
of the owner was with him. That was the biggest mistake of his life.
Horace Danby left his fingerprints and was arrested. He was not punished unfairly. He was not innocent as he entered the house with the intention to rob the house. Honesty in wrong acts can not be justified. It is not desirable at all. |
|
11.What are the subtle ways in which the lady manages to
deceive Horace Danby into thinking she is the lady of the house? Why doesn’t
Horace suspect that something is wrong? What are the negative values
reflected in her character?
|
|
ANS: The lady is very smart
and clever. She succeeds in befooling Horace Danby that she is the owner of
the house. She is a well dressed, well planned and organised thief who
drafted her trick so meticulously that a brilliant thief like Horace could
not suspect her. The way she enters and talks to Horace Danby, he is unable
to doubt her integrity. Even the dog did not bark on seeing her. The lady in
red had some negative traits in her personality. She was not honest. She was
a thief and befooled another thief. She lacked honesty, integrity and honour.
|
|
12. “Horace Danby was good and respectable – but not
completely honest.” Why do you think this description is apt for Horace? Why
can’t he be categorised as a typical thief? Should we call him a good human
being?
|
|
ANS: The statement is an apt
statement for Danby. He was a respectable person, but he was a thief who in
order to fulfil his desire used to rob once in a year. He had adopted a
dishonest way to fulfil his desire. So he cannot be called an honest person.
Horace Danby is not a typical thief because he steals mainly to buy rare and
expensive books. He planned his theft in such a manner that he could not be
arrested so far. Being an introvert, he did not blurt about his theft to
anybody.
No, we can’t call him a good human being. He was a victim of the trick played on him. He is not completely honest. He entered the house with bad intention. He was a thief and a thief can not be called a good human being. |
|
13.“Horace Danby was a meticulous planner but still he
faltered.” Where did he go wrong and why? Negative values never pay in long
run: Do you agree?
|
|
ANS: Though Horace Danby was
a brilliant thief, he was caught in the end. He faltered because he readily
handed over jewellery to the so-called owner of the house. Horace Danby was
befooled by the lady in red. She pretended to be the owner of the house and
made him open the safe without gloves. Horace left his fingerprints. He
failed in his plan and was caught for a crime that he did not commit.
Negative values never pay in the long run. Every criminal has his punishment. Sooner or later one is caught and punished. Horace Danby was no doubt a meticulous planner but he was on a wrong path. His intention had never been good. He planned to rob others and was ultimately paid for it. |
|
14. The lady in red dress was a more professional thief than
Horace Danby. Do you agree? Elaborate.
|
|
ANS: The lady in red not only
outsmarted Horace Danby rather she went one step forward to ensure that all
the evidence went against Horace to establish him as the real culprit and the
lady walked out freely and untraceably. The lady combined her female
arrogance and confidence to prepare a perfect recipe to befool Horace as he
could not suspect that she was not the real lady of house. The lady tricked
Horace Danby to utilise his years of experience in theft for her own benefit
and Horace on the basis of his fingerprints was put behind the bars.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< End >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
|
Followers
Search This Blog
By Monotosh Dey. Powered by Blogger.
Visitors
Search This Blog
Useful Link
- Useful Tips For Board Exam
- The Times of India
- The Hitavada
- Ted Talks
- Spoken English Activity by Sandip Kulat
- Khan Academy
- IRCTC
- Grammar
- CBSE Website
- British Council
- Blog of Prof Tushar Chavan
- Blog of Prof Sandip Darekar
- Blog of Prof Dhage
- Azim Premji Library
- Azim Premji Library
- Arvind Gupta
- All India Radio
- 80 Marks Activity Sheet Std 12 No 3
- 80 Marks Activity Sheet Std 12 No 2
- 80 Marks Activity Sheet Std 12 No 1
- 80 Marks Activity Sheet Std 12 No 4
February 20, 2020
Good luck to all students for their English Board Exam scheduled on Feb 26, 2020. Attempt 8 Marks Questions and 10 Mark Story first in Literature and Writing Sections.
Today's Idiom
If there's a Will, there's a Way. Have undying passion and success will kiss your feet.
Popular Post
-
INTRODUCTION— This play is set in the 25th century at th...
-
1. Read the following extracts carefully and answer the questions that follow. Out of the experience of an extraordinary hum...
-
Dear Students, Kindly note that some drop-down menu and sub-menus are currently in editing mode. Therefore, they might not function tempo...
PPTs
himonotosh@gmail.com/ 8668212505
Sunday, 16 February 2020
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Recent
Weekly
-
MONOTOSH DEY EMAIL: himonotosh@gmail.com Address: G 200, At & Po. Upparwahi 442908 Maratha Cements Works Ambuja Cements Ltd. Dist:...
-
The Midnight Visitor 1.Why did Fowler want to meet Ausable? Why was he disappointed? ...
-
1.You are Rama/Ramesh of D-105, Lajpat Nagar, New Delhi. You want information about German Language courses at German Embassy, Chankya Pu...
-
CHAPTER 3/ TWO STORIES ABOUT FLYING/ Liam O’ flaherty Q1. When did the seagull get over his f...
-
POEM 1 /DUST OF SNOW/ROBERT FROST ...
-
Coorg INTRODUCTION— ‘Coorg is a coffee producing area in...
-
The Necklace by Guy De Maupassant INTRODUCTION ‘The Necklace’ is a story of a middle class lady named Matilda. She was born in a cl...
-
Introduction: Gavin Maxwell lived in a cottage in Camusfearna, in the West H...
-
Short Questions ( 2-Marks) 1. How did Hari Singh know that Anil had forgiven him? ANS...
-
EXTRACT QUESTIONS ( 4 MARKS) 1. Read the following extract carefully and answer the questions...
0 Comment to "A Question of Trust"
Post a Comment